رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اعلام آغاز هشت هزار و 529 طرح تحقیقاتی در حوزه کشاورزی در سال گذشته از ورود 16 رقم جدید به بخش کشاورزی کشور با تلاش محققان این سازمان خبر داد.
به گزارش خبرنگار پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دکتر جهانگیر پرهمت در نشست خبری صبح امروز در محل سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی دربارهی اهم فعالیتهای این سازمان در سال گذشته توضیح داد: بخش کشاورزی نسبت به سایر بخشهای کشور در حوزه علم وفناوری رشد خوبی را در سال گذشته تجربه کرده است تا جایی که طبق اعلام پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، ایران در سال 2012 میلادی توانسته است رتبه چهاردهم دنیا و نخست منطقه را برای تولید علم در حوزه کشاورزی به دست آورد.
به گفته رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در سال گذشته هشت هزار و 529 طرح تحقیقاتی در مجموعههای وابسته به وزارت کشاورزی در سطح کشور آغاز شده که در قالب این طرحها هزار و 100 یافته تحقیقاتی به عنوان دستاورد جدید در اختیار فعالان حوزه کشاورزی قرار گرفته است.
وی درباره 16 رقم جدید که در اختیار فعالان حوزه کشاورزی قرار گرفته است، گفت: از این ارقام پنج رقم مربوط به حوزه غلات (سه رقم جو و دو رقم گندم)، دو رقم مربوط به دانههای روغنی (گلرنگ و کلزا) و دو رقم جدید مربوط به بذر هیبرید ذرت بوده است که معرفی این دو رقم آخر منجر به خودکفایی در تولید بذر هیبرید، افزایش تولید و کاهش مصرف آب در کشت ذرت شده است؛ ارقامی که همچنین نسبت به سایر ارقام 10 درصد افزایش عملکرد دارند.
پرهمت ادامه داد: در سال گذشته برای عدس، سیبزمینی، تریتیکاله، چغندرقند و صنوبر نیز ارقام جدیدی معرفی شده است که هر کدام از آنها در خودکفایی بذر و جلوگیری از هجوم آفات و افزایش تولید موثر بوده است.
حمایت از نشریات و همایشهای علمی
رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به این که در سال گذشته تعداد نشریات علمی- پژوهشی کشور که در ISI نمایه شدهاند به 24 عدد رسیده است، خاطرنشان کرد: با آن که در سال 91، بخش کشاورزی در حوزه علمی وفناوری بسیار پرکار بود و از 50 دستاورد جدید رونمایی کرد اما توانست از دهها همایش ملی و بینالمللی حمایت کند و یا خود مستقیما بانی برگزاری آنها باشد.
تولید 2.6 میلیارد دز واکسن
پرهمت با اشاره به این که در سال گذشته 44 هزار تن بسته اولیه بذری برای تولید بذر در اختیار موسسات تولیدی قرار گرفت، اظهار کرد: در این سال حدود هشت میلیون اصله نهال نیز برای کنترل کیفیت، گواهی شد و 20 میلیون اصله نهال نیز شناسهدار شدند؛ این آماراز این نظر اهمیت دارد که سلامت نهال نقش مهمی در افزایش تولید و کیفیت محصولات کشاورزی دارد.
به گفته وی در این سال 2.6 میلیارد دز واکسن نیز برای بخشهای طیور، دام، آبزیان وانسان در مجموعههای وابسته به سازمان تولید شده و در اختیار مصرف کنندگان قرار گرفته است.
فعالیتهای حوزه آموزش و ترویج
به گزارش ایسنا، رییس سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی با اشاره به 209 نفر - روز آموزش برای ارتقاء توانمندی و مهارتهای بهرهبرداران حوزه کشاورزی در سال گذشته گفت: در این سال 17 هزار و 149 دانشآموز در حوزه فنی و حرفهیی تحت پوشش سازمان قرار گرفتهاند که نسبت به سال گذشته 11.8 درصد و نسبت به سال 89 ، 97 درصد رشد داشته است.
پرهمت با تاکید بر این که این افراد در آینده نیروهای توانمند بخش کشاورزی را تشکیل میدهند، اظهار کرد: در این سال همچنین 30 هزار و 195 دانشجو در مقاطع مختلف علمی کاربردی، تحت پوشش سازمان بودند که نسبت به سال قبل از آن رشد سه درصدی داشته است این در حالی است که تعداد کل دانشجویان علمی - کاربردی در سال گذشته کاهش داشت و این نشان میدهد که آموزش عملی در حوزه کشاورزی موثر بوده است.
پرهمت افزود: در این سال 332 هزار و 644 هکتار از اراضی کشاورزی تحت پوشش برنامه مدیریت تلفیقی آفات قرار گرفتند که هدف آن افزایش عملکرد و جایگزینی مواد بیولوژیک با مواد شیمیایی است.
تاسیس 925 سایت الگویی برای کشاورزان
به گفته رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در سال گذشته 925 سایت الگویی نیز برای انجام کارهای ترویجی در اختیار بخش کشاورزی قرار گرفت تا کشاورزان و بهرهبرداران با فناوریهای جدید و تاثیر آنها بر روی ازدیاد محصول آشنا شوند.
وی تاکید کرد: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به دنبال تاسیس حداقل دو سایت الگویی در هر یک از دهستانهای کشور برای آموزش مدیریت مزرعه و نهادههای تولید برای کشاورزان ناحیه است.
اولویتهای کاری سال 1392
رییس سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج کشاورزی اولویتهای کاری این سازمان را در سال 92 حمایت از زیرساختهای تحقیقاتی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی و بانکهای ژن، تولید واکسن و مواد بیولوژیک، حمایت از تولید و طراحی ماشینهای پیشرفته کشاورزی، افزایش استفاده از بذر اصلاح شده، نهال عاری از ویروس و نهالهای گواهی شده، تولید نقشههای پایه کشاورزی، توسعه نظام ترویج کشاورزی و ارتقاء توانمندی و مهارت تولید کنندگان و بهرهبرداران، ارتقاء سطح مدیریت واحدهای تولیدی و ساماندهی تشکلهای تولید کنندگان و توسعه خدمات فنی و مهندسی بخش کشاورزی عنوان کرد.
پرهمت در پایان سخنان خود با اشاره به این که بخش کشاورزی میتواند یکی از مهمترین صنایع برای تحقق حماسه اقتصادی باشد، تصریح کرد: امیدواریم با تصویب بودجه دولت در سال 92 و تامین بودجه بخش کشاورزی و سازمان تحقیقات شرایط پیگیری سیاستها و اولویتهای این سازمان در این سال فراهم شود.