در تاریخ این جهان پر تلاطم و غنی از واکنش متقابل کشور ها علومی پا به عرصه حیات گذاشتند که سابق بر این در کشاکش مفاهیم سایر رشته ها بررسی می شدند و یکی از این علوم را می توان علم سیاست در نظر گرفت...
[more]
در تاریخ این جهان پر تلاطم و غنی از واکنش متقابل کشور ها علومی پا به عرصه حیات گذاشتند که سابق بر این در کشاکش مفاهیم سایر رشته ها بررسی می شدند و یکی از این علوم را می توان علم سیاست در نظر گرفت. با اینکه از دوران باستان اندیشمندان سیاسی در عرصه حضور داشتند و مکتوباتی نظیر جنگ های پلوپنز که به بررسی اتفاقات بین اسپارت و آتن می پرداخت، به رشته تحریر در آوردند، اما همچنان به علم سیاست به عنوان یک علم مجزا نگاه نمی شد. در دوران بعد از جنگ جهانی به تدریج اساتیدی در مباحثی از این رشته صاحب کرسی شدند و انسجام این مباحث بود که به علم سیاست شکل داد به طوری که روابط متقابل بین کشور ها را تحت سیطره خود درآورد. با اینکه پس از جنگ جهانی دوم و تا سال های نزدیک به 1995 اقتصاد به روابط کشورها شکل می داد، اما از اواسط دهه 1990 ، علوم سیاسی دوباره جایگاه خویش را به دست آورد و معادلات جهانی را در چهارچوب خود قابل تعریف و تغییر خواند. در همین راستا، آشنایی جزئی با مباحث درسی علوم سیاسی و آشنایی با آینده فردی که در این رشته قدم می گذارد خالی از لطف نیست.
مباحث اهم علوم سیاسی در دوره کارشناسی عبارتند از :
مبانی علم سیاست، مبانی علم حقوق، مبانی علم اقتصاد، مبانی جامعهشناسی عمومی، روش تحقیق در علوم سیاسی، حقوق اساسی (کلیات)، حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران، مبانی اندیشههای سیاسی در اسلام، حقوق بینالملل اسلام، نظام سیاسی و دولت در اسلام، اندیشههای سیاسی در اسلام و ایران، جنبشهای اسلامی معاصر، تحولات سیاسی و اجتماعی ایران ، انقلاب اسلامی ایران، تاریخ روابط خارجی ایران از قاجاریه تا دوران معاصر، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، مسائل اقتصادی و سیاسی نفت در ایران، حقوق اداری، خلیجفارس و مسائل آن، مسائل سیاسی و اقتصادی جهان سوم، اصول روابط بینالملل، تاریخ روابط بینالملل از 1871 تا 1945 ، سازمانهای بینالمللی، تاریخ اندیشههای سیاسی در غرب از قبل از افلاطون تا قرن بیستم، اندیشههای سیاسی در قرن بیستم، دیپلماسی و رفتار سیاسی در اسلام، حقوق بینالملل عمومی، فن دیپلماسی و آداب کنسولی، حقوق بینالملل خصوصی، تئوریهای انقلاب، شناخت ماهیت و عملکرد امپریالیسم، سیر قدرت در دریاها، نوسازی و دگرگونی سیاسی، جامعهشناسی سیاسی، سیاست خارجی قدرتهای بزرگ، مسائل نظامی و استراتژیک معاصر، تاریخ تحول دولت در اسلام، متون سیاسی به زبان خارجی.
قابل ذکر است که تحصیل در رشته علوم سیاسی به این منزله نیست که فرد پس از اتمام آن به یک سیاستمدار تبدیل می شود، بلکه دانشجویان موفق این رشته نیز باید بدانند که در نهایت یک سیاستشناس خواهند شد.
علاقه به مسائل سیاسی و دارا بودن شم سیاسی در کنار برخورداری از دیدی عمیق و وسیع از جمله توانایی هایی است که دانشجوی علوم سیاسی باید در آن سخنی برای گفتن داشته باشد. همچنین دانشجوی این رشته باید فردی منطقی بوده و نظریاتش مستند به دلیل و مدرک باشد و ظرفیت بالایی داشته باشد تا در بمباران مسائل روزمره گیج نشود و عمق مسائل اجتماع را ببیند. دانشجوی علومسیاسی لازم است با همه اقشار جامعه ارتباط داشته باشد تا بفهمد که مردم جامعهاش به چه فکر میکنند و نیازهای آنها چیست؟ دانشجویان در صورتی در این رشته موفق میشوند که کتب تاریخی بخصوص تاریخ سیاسی را دوست داشته باشند و فلسفه را با علاقه بخوانند.
گرایشات مجموعه علوم سیاسی و روابط بین الملل در مقطع تحصیلات تکمیلی شامل : علوم سیاسی، روابط بین الملل، اندیشه سیاسی، مطالعات منطقه ای و دیپلماسی می باشد. شایان ذکر است که تحصیل در مقاطع بالاتر در این رشته نیز متضمن یک موقعیت شغلی نیست و فردی که در این رشته وارد می شود باید توانایی خود را در نوشتن و تحلیل به گونه ای بالا ببرد که فرصت های شغلی اندک را به دست آورد.
شهریار حنفی ، دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی