دبیرستاد ویژه توسعه فناوری نانو با اشاره به تولید 37 قلم تجهیزات آزمایشگاهی حوزه نانوفناوری در کشور از حمایت 12 میلیون تومانی این ستاد از پایاننامههای کاربردی حوزه نانو خبر داد.[more]
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، دکتر سعید سرکار که در افتتاحیه نخستین همایش ملی و کارگاههای آموزشی علوم و فناوری نانو در دانشگاه تربیت مدرس سخن میگفت درباره حمایت از پایاننامههای دانشجویی خاطرنشان کرد: اولویتهای مورد حمایت این ستاد در وبسایت آن اعلام شده است و پایاننامههایی که به صورت هدفمند اجرا میشوند، میتوانند تا سقف 12 میلیون تومان از این ستاد حمایت مالی دریافت کنند.
وی افزود: آنچه که در حوزه پایاننامهها به تازگی در ستاد فناوری نانو مورد توجه قرار گرفته است، پتنتخوانی است چرا که بارها دیده شده، مقالات و یا پایاننامهها دستاوردی دارند که پیش از این حق تألیف آن ثبت شده است. انتظار ما این است که دانش آموختگان این رشته با اختراعات ثبت شده حوزه مطالعاتی خود آشنا باشند و اگر بخشی را در پایاننامه به این موضوع اختصاص دهند برای آنها امتیاز ویژهای به شمار میآید.
تولید 37 قلم تجهیزات آزمایشگاهی در حوزه نانوفناوری در کشور
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با اشاره به این که متخصصان این حوزه باید خود به فکر ایجاد کسب و کار و تجاری سازی یافتهها باشند، خاطرنشان کرد: هم اکنون 350 شرکت دانش بنیان در حوزه نانو فناوری در کشور فعال هستند که از این میزان 150 شرکت محصولات خود را به بازار ارائه کردهاند که تعدادی از آنها صادر نیز شده است.
به گفته وی، 30 شرکت دانش بنیان حوزه فناوری نانو در طراحی و ساخت تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی فعالیت میکنند که 37 محصول را راهی بازار کردهاند و تعدادی از آنها موفق شدهاند محصولات خود را صادر کنند.
ترویج علم نانو از مدارس تا صنایع کشور
سرکار با تاکید بر این که مقدمهی تمامی فعالیتهای علمی و فناوری، ترویج است، گفت: ستاد نانو سعی کرده است که ترویج این علم را در حوزههای گوناگونی مانند مدارس، دانشگاهها، صنایع و حتی سیاستگذاران و مسوولان کشور پیگیری کند.
به گفته وی برای اجرای هر برنامه و سرمایهگذاری بر روی فناوریهای مختلف باید مقبولیت عمومی ایجاد شود. در واقع مردم باید بدانند که اگر بخشی از منابع کشور آنها در نانوفناوری هزینه میشود، دلیل و اهمیت آن چیست.
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو درباره فعالیت این ستاد در سطح مدارس توضیح داد: برگزاری المپیاد نانو از چند سال قبل در استانهای مختلف کشور آغاز شده و سال گذشته تمامی 31 استان کشور این المپیاد را با موفقیت برگزار کردند. هر چند تلاش ما این است که دانشآموزان افزون بر مطالعه در زمینه نانو با تجهیزات و آزمایشگاههای این فناوری نیز آشنا شوند که در این زمینه اقداماتی نیز صورت گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: فعالیت ما در حوزه مدارس و آگاهسازی دانشآموزان از این فناوری تا حدی بوده است که میتوانیم اطمینان دهیم کشور در سالهای آینده در حوزهی نانو دچار پوکی استخوان نخواهد شد.
به گفته وی، صنایع نیز باید بدانند که اگر وارد حوزه نانو نشوند و فناوریهای آن را جدی نگیرند در موج بعدی تولیدات صنعتی شکست خواهند خورد. آنها باید توسعه منابع انسانی در حوزه نانو فناوری را مد نظر قرار دهند چرا که این منابع پایه اصلی صنایع کشور هستند.
صرف 30 هزارسال نفر تحقیقات در حوزه نانو
به گفته وی ترویج نانو فناوری حتی در دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور که مرکز پرداختن به این علم و فناوری هستند نیز انجام شده است به طوری که هم اکنون 29 دانشگاه کشور این رشته را در مقطع کارشناسی ارشد و 15 دانشگاه در مقطع دکتری تدریس میکنند.
سرکار با اشاره به این که در حال حاضر 14 هزار نیروی متخصص و یا در حال فارغ التحصیلی فناوری نانو در کشور وجود دارد اظهار داشت: اگر برای هر پایاننامه کارشناسی ارشد و دکتری به طور متوسط دو سال صرف وقت را در نظر بگیریم با احتساب تعداد فارغالتحصیلان و متخصصان تاکنون 30 هزار سال نفر در کشور صرف فعالیت تحقیقاتی حوزه نانو فناوری شده است.
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با یادآوری اینکه ایران در سال 2000 میلادی تنها هشت مقاله در سال در حوزه نانو فناوری داشت، تصریح کرد: هم اکنون با تولید بیش از 4 درصد علم نانو فناوری جهان، مقام هشتم دنیا در تولید علم این حوزه و بیش از نیمی از تولید علم جهان اسلام در حوزه نانو فناوری را به خود اختصاص دادهایم.
ایران جزو باشگاه فناوران نانوی جهان خواهد بود
وی افزود: سرعت و پیشرفت متخصصان کشور در حوزه نانو فناوری تا حدی بوده است که متخصصان روسی که زمانی برای آموزش نانو فناوری به کشور ما سفر میکردند، اکنون پس از ما و در رتبه چهاردهم دنیا در تولید علم قرار دارند.
به گزارش ایسنا، سرکار خاطرنشان کرد: پیشبینی ما این است که در سالهای آینده باشگاهی از کشورهای پیشگام در حوزه نانو فناوری شکل خواهد گرفت و ما نخواهیم گذاشت ایران خارج از حوزه کشورهای عضو این باشگاه باشد.
ضعف کشور در حوزه تجهیزات و تکنولوژی نانو
به گفته دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو کشور هم اکنون در حوزه نانو در بخش تجهیزات پیشرفته ضعفهایی دارد که برای توسعه همه جانبه باید آن را برطرف کند.
وی با تاکید بر این که پایهی علم نانو در کشور بسیار قوت گرفته است، تصریح کرد: باید بپذیریم که بدون تسلط بر فناوری نمیتوانیم وارد حوزه نوآوری و خلاقیت در نانو شویم. هر چند باید بگذاریم که مسیر تولید علم، تولید فناوری و نوآوری مسیر طبیعی خود را طی کند، اما اگر میخواهیم این مسیر را به سرعت بپیماییم باید زیرساختهای تکنولوژیک را فراهم کنیم.
ستاد فناوری نانو 90 درصد هزینه ثبت اختراعات بینالمللی را برعهده میگیرد
سرکار با اشاره به ضعف متخصصان نانو فناوری کشور در ثبت پتنتهای بینالمللی گفت: ما هم اکنون در حوزه ثبت پتنت در رتبه 24 دنیا قرار داریم که مطلوب نیست و باید برای ارتقاء رتبه، اساتید و دانشجویان خود را آموزش دهیم تا برای چاپ مقالات خود عجله نکنند و ابتدا حق اختراع خود را ثبت کنند.
به گفته دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو این ستاد تا کنون 80 درصد هزینه ثبت پتنت را پرداخت میکرد اما اکنون با افزایش قیمت دلار تصمیم دارد این حمایت را به 90 درصد هزینه ثبت برساند.